Kesä kutsuu makumatkalle

Kesä kutsuu makumatkalle

Kesä on oikea hetki nauttia vehreästä luonnosta vähän kotipihaa kauempanakin. Suomi on kesällä täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia, joissa on mukava piipahtaa. Kaikkijuhlista.fi toivottaa hyvää ja juhlavaa kesää lukijoilleen ja vinkkaa mihin päin Suomea kannattaa suunnistaa hyvän ruuan ja juoman merkeissä!

Helsingissä vietettiin kesäkuun puolessa välissä uudenlaista ruokajuhlaa, kun maailman suurista kaupungeista mm. Sydneystä ja Lontoosta alkunsa saanut  Taste of Helsinki – ruokafestivaali www.tasteofhelsinki.fi levittäytyi Kansalaistorin puistoon. Kymmenen maamme eturivin ravintolan keittiöt oli roudattu puistoon ja palanpainikkeeksi oli tarjolla samppanjaa, viiniä, olutta ja vettä. Kolme ensimmäistä päivää aurinkoinen suvisää hemmotteli festarikansaa eikä järjestäjien tarvinnut hermoilla. Sunnuntailounas ei ollut enää ihan yhtä mukavaa, kun taivas pudotteli märkää niskaan, mutta summa summarum; tyytyväisiä olivat sekä asiakkaat että järjestäjät. Tapahtuma keräsi yhteensä 10.000 Luultavasti – toivottavasti – Taste of Helsinki palaa ensi kesänä entistä ehompana ilahduttamaan ruuasta kiinnostuneita kansalaisia!

Turun Vähätorilla  oli edellisenä viikonloppuna herkuteltu Neitsytperunafestivaalin  ja Pienet Panimot, Suuret Oluet -tapahtuman merkeissä (SOPP). Kaupungin parhaimmistoon kuuluvat ravintolat, Smör, Rocca, Mami ja Pinella olivat räätälöineet neitsytperunaan, siis uuden sadon perunaan, perustuvan festariruoan ja lisäksi ravintoloiden omilla listoilla oli neitsytperunaan perustuvia lounas – ja à la carte -annoksia.

Turussa neitsytperunan kyytipoikana olivat pienpanimoitten oluet ja virvokkeet, joita tarjoili SOPP- tapahtumassa (Suuret Oluet – Pienet Panimot) 10 käsityöläispanimoa.
KÄSITYÖLÄISOLUTTA LAHDESSA 

Suomen Pienpanimoliiton jäsenet jatkavat kesäkiertuettaan kesäkuussa Lahdessa. Suuret Oluet – Pienet Panimot -olutjuhla järjestetään Vesijärven kauniissa maisemassa Lahden Matkustajasatamassa 28.-30.6.2012 päivittäin kello 16.00-24.00.

Lauantaina iltapäivällä käydään Sahtilahden Lahden sahtimestaruuskisa.  Iltaisin musiikkiviihdettä tarjoavat mm. Pave Maijanen, Kaija Kärkinen ja Ile Kallio sekä Laura Voutilainen.

Ja heinäkuussa Helsingissä…kuten myös elokuussa…
MISSÄ LAIVAT HUUTELOO KUOPIJOON, KUOPIJOON…

Savon pääkaupunkiin kannattaa suunnata  29.6. – 7.7.2012. Silloin Kuopion matkustajasatamassa virtaa viini Kuopio Wine Festivalin merkeissä.

Kuopio Wine Festival on tutustuttanut suomalaisia eri maiden viini-, ruoka- ja musiikkikulttuureihin jo vuodesta 1997. Järjestyksessä 16:sta festivaalin pääosassa on Espanjan koillisosassa sijaitseva Katalonia ja erityisesti kuohuviini ”cava”. Katalonia tuottaa sekä puna- että valkoviinejä, mutta kuuluisin sen viineistä lienee cava. Nimitys cava, joka katalaanin kielessä tarkoittaa viinikellaria, otettiin käyttöön 1970-luvulla.

Ruokapuolella tarjolla on mm. tapaksia ja muita Espanjan keittiön herkkuj. Musiikkiviihteestä huolehtii kirjo kotimaisen musiikin ykkösnimiä Eppu Normaalista Lauri Tähkään, Chisuun ja Apocalypticaan. Jokailtaisissa sirkusperformansseissa nähdään mm. ilma-akrobatiaa, jongleerausta, sekä yksipyöräisellä taiturointia. http://www.kuopiowinefestival.com/2012/index.html

JA SITTEN OLUTTA MAISTELLAAN HELSINGISSÄ

Olut vaahtoaa Rautatientorilla Helsingissä torstaista lauantaihin 26.-28.7. 2012 kello 12-24 (to) ja 12-01 (pe-la), kun Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuma rantautuu vuorostaan pääkaupunkiin. Olutjuhla on järjestyksessä yhdeksäs ja pääjärjestäjänä toimii Suomen vanhin pienpanimo Lammin Sahti Oy. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18:aan saakka. Sen jälkeen saapuvilta peritään viiden euron ohjelmamaksu.

Mukana tapahtumassa on n. 15 suomalaista pienpanimoa oluineen ja siidereineen, joiden kanssa tarjotaan myös monipuolista kotimaista ruokaa ja päiväsaikaan keskustelutilaisuuksia oluen ympärillä. Ja iltaisin tietysti musaa mm. Pave Maijasta.
http://www.pienpanimoliitto.fi/4
http://www.sahti.fi/pages/Suuret_Oluet-Pienet_Panimot/6406
KUKKAMEKKO PÄÄLLE  JA VIINIKYLÄÄN TAMPEREELLE

Tampereen Kukkaisviikot tarjoavat kukkaloistoa ja ilmaistapahtumia kaupungin keskustassa yhdeksän päivän ajan 27.7.-4.8.2012.  Koko perheen iloinen karnevaali monipuolisesta ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin. Iltaisin Keskustorin kukkaislavalla esiintyvät suomalaiset huippuartistit. Vapaa pääsy – ei ikärajaa!

Ruokaan ja viiniin panostava etsii tiensä Frenckellin Viinikylään, joka sijaitsee linnamaisella sisäpihalla Keskustorin pohjoispäässä. Viinilistalla on kymmeniä viinejä eri puolilta maailmaa. Viinipruuviin, jossa asiantuntija opastaa viinien salaisuuksiin, voi osallistua ennakkovarauksella. Oman maistelutarjottimen voi ostaa milloin vaan illan kuluessa ulkomyyntipisteestä. Kaikkia viinejä on mahdollisuus maistella pieniä annoksia.

Viinin kanssa voi napostella pikkunälkään sopivia annoksia tai  herkutella pidemmän kaavan mukaan Viinikylän buffet-pöydän antimilla.

Viinikylä palvelee Kukkaisviikkojen  aikana päivittäin klo 16.00 – 24.00 ja sinne on vapaa pääsy. Makunautintojen lisäksi on tarjolla viihdyttävää musiikkiohjelmaa jazzista tangoon ja rockiin.
http://www.kukkaisviikot.fi/viinikyla/
KYLLÄ JUU JUU JUUSTOSSA LÖYTYY

Lapinlahdella sijaitsee Valion juustotehdas ja innokas Lapinlahden Juustoseura, joten pohjoissavolainen Lapinlahti on juustonystävien tähtäimessä lauantaina 4.8.2012. Silloin Juustoseura yhteistyökumppaneineen kattaa 20 metriä pitkän, runsaan juustopöydän paikkakunnan Jäähalliin (Ringettetie 2) kello 19.00-01.00.

Tarjolla on kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteensopivia kasviksia, hedelmiä sekä leipätuotteita. Joka vuosi juustopöydässä esitellään myös muutama uusi juustotuttavuus. Juustovalikoimalle on valittu sopivat viinit sekä puna- että valkoviineistä. Lisäksi tarjolla on myös makea jälkiruokaviini ja alkoholittomat vaihtoehdot.

Lapinlahden juusto- ja viinijuhla järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Kesän 2012 juhlilla teemana on tanssi eli kaloreille annetaan kyytiä heittäytymällä tanssin pyörteisiin Jani Jalkasen ja Hänen Orkesterinsa sekä Anniina Mattilan ja hänen Avenue-orkesterinsa tahdissa.
http://www.juustojaviinijuhlat.fi/
SAMPEA, SAMPPANJAA JA SUOMI-ROCKIA

Harva arvaisi yhdistää Suomi-rockia ja herkuttelijoiden helmiä, mutta Savossa osataan tämäkin taito. Varkaudessa nämä makunautinnot kohtaavat 10. – 11.8.2012 jo neljännen kerran. Ja miksi juuri täällä? No Varkaushan on Suomen Kaviaarikaupunki! Siellä kasvatetaan sampea suomalista kaviaaria varten.
Perjantai- ja lauantai-iltana Itsenäisyyden puistossa on tarjolla sammen ja samppanjan lisäksi toki perinteisempiäkin herkkuja muikuista pyttipannuun ja oluesta viiniin.

Pääosassa on kuitenkin musa, jota tarjoavat mm. Yö Yhtye ja Kaija Koo sekä joukko Varkauden omia muusikkoja.
http://www.sampeajasamppanjaa.fi/
VALKOSIPULI TUOKSUU KERAVALLA

Vampyyreitä hätyytellään taas Keravalla, kun kaupungin kävelykadulla tuoksahtavat käyntiin perinteiset Valkosipulifestivaalit . Tänä vuonna Valkosipulifestivaaleja vietetään lauantaina 18.8.2012 kello 09.00-18.00.
Tarjolla on itse juhlakalun kynsilaukan eli valkosipulin (Allium sativum) lisäksi monenmoista valkosipulikoruista valkosipulijäätelöön – ja kaikkea mahdollista valkosipuliin liittyvää siltä väliltä. Vuosittainen rituaali on Vuoden Kunniakynsilaukkaajan valinta. Sellaiseksi kruunataan henkilö, joka on julkisesti ansioitunut valkosipulin ystävänä. Kunniakynsilaukkaajia ovat olleet mm. Mysi Lahtinen, Pii Kolbe ja Kalevi Sorsa.

Keravalla on vietetty valkosipulifestivaaleja vuodesta 1987 lähtien, joten Keravaa voidaan todellakin pitää valkosipulikaupunkina.
Tapahtuman järjestäjänä toimii Valkosipuliyhdistys. www.valkosipuliyhdistys.com 
HERKKUJA SUOMESTA HELSINGISSÄ

Pääkaupunkilaisia ja siellä vierailevia hemmotellaan elokuussa jälleen hyvällä ruualla. Lähi- ja luomuruoan tapahtuma Herkkujen Suomi järjestetään kolmipäiväisenä 23.-25.8.2012 Helsingin ydinkeskustassa. Tapahtuma on avoinna torstaina (Taiteiden yö) klo 16-21, perjantaina 11-20 ja lauantaina klo10-18.

Tapahtuma tarjoaa ruoka-aiheista ohjelmaa molempina päivinä. Musiikkiesitysten lisäksi ohjelmalavalla mm. grillataan lähiruokaa ja keskustellaan suomalaisesta ruoasta. Grillaamassa nähdään tuttuja kasvoja niin politiikasta kuin viihdemaailmasta. Grillaamisesta vastaavat keittiömestarit Raymond Wesander ja Ulla Liukkonen. Eikä perheen pienimpiäkään unohdettu. Molempina päivinä oli ohjelmaa myös pikkuväelle.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/

Herkkujen Suomen kanssa samaan aikaan rautatientorilla vietetään myös SYYSTOBER- olutjuhlaa. Syystober-teltassa saa nauttia maakuntien ruokaherkkuja oluen siivittämänä. Teltta on auki torstaina, perjantaina ja lauantaina kello 01 asti yöllä ja tarjoaa ohjelmaa janoisimmille kävijöille.
http://www.pienpanimoliitto.fi/4
http://www.sahti.fi/pages/Suuret_Oluet-Pienet_Panimot/640
MAAN MAUT

Ruokatapahtuma Fiskarsissa 25.-26.8.2012. Tsekkaa tarkemmin:
http://www.visitraseborg.com/fi/nae-a-koe/torit-ja-markkinat
LÄHIRUOKA MESSUAA KYMENLAAKSOSSA

Lähiruuan ystävät ry järjestää neljännet  ELIMÄEN LÄHIRUOKAMESSUT  8. – 9.9.2012.

Uusien yhteistyökumppaneiden kanssa messuohjelma on laajentunut ja monipuolistunut. Näytöskeittiöstä vastaa Kymen Keittiömestarit ry ja Lähiruokaseminaarissa 7.9. maistellaan Kymenlaakson Pitopöytä -reseptikilpailun satoa.  Seminaarissa käsitellään myös Ruokaa Omasta Maasta -hanketta, marjakulttuuria ja kekriperinnettä, joka on yhä voimissaan mm. Elimäellä.

Seminaarin vetonaulana on lounas, joka on samalla Kymenlaakson Pitopöytä -reseptikilpailun finaali. Finaalissa tuomaristo ja yleisö pääsevät valitsemaan suosikkinsa viiden alkuruoan, viiden pääruoan ja viiden jälkiruoan joukosta. Voittajareseptit julkistetaan syyskuussa kulttuurivuoden pääjuhlassa Merikeskus Vellamossa. Jos keskustelut eivät kiinnosta, myös osallistuminen pelkkään lounaaseen on mahdollista.
www.lähiruoka.fi

LÄHIRUOKA KUTSUU INKOOSEEN

Länsi-Uusimaan Slowfood -yhdistyksen, Ammattikorkeakoulu Novian ja Bra mat i Västnyland -projektin järjestämä Smaka på Västnyland 2012 – lähiruokatapahtuma on suunnitteilla jälleen Inkoossa 29.-30.9.2012.

Kartanohotelli Westerby Gårdin pihapiirissä alueen lähituottajat esittelevät ja myyvät tuotteitaan. Luvassa on myös luentoja ja keskustelua lähiruuan merkityksestä alueelle.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät myöhemmin kesällä netistä.
http://slowfoodvastnyland.org/
MAKU & MUOTO KOHTAAVAT FISKARSISSA

Fiskarsin Ruukki on suomalaisen muotoilun ja taiteen tyyssija. Se sijaitsee Raaseporin kaupungissa, Pohjan alueella, Karjaan länsipuolella vajaa sata kilometriä Helsingistä länteen. Myös herkuttelijalla on monta syytä lähteä retkelle Fiskarsiin tänäkin kesänä. Fiskarsissa toimii ympäri vuoden kaksi ravintolaa, luomukauppa Ruukin Pottu ja Sipuli, huippukokki Markus Aremon Gastronominen Akatemia puhumattakaan Petri’s Suklaapuodista ja monista kahviloista.

Suun nautintojen lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua Makasiinissa syyskuun loppuun saakka esillä olevaan Maku & Muoto -näyttelyyn, joka esittelee ruokakulttuurin esineistöä ja tiloja, arkea ja juhlaa! Kannanottoja, kattauksia, keittiövälineitä, kestävää kehitystä ja kuvataidetta.

Näyttely on avoinna päivittäin klo 11-18. Sisäänpääsy 6 €/hlö tai 9 €:n yhteislipulla, jolla pääsee tutustumaan sekä Kuparipajan että Makasiinin näyttelyihin.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös mielenkiintoisia oheistapahtumia:

  • La 28.7. kello 11.-15 JAPANILAISTA RUOKAA WORKSHOP
  • kello 11-16 JAPANILAINEN TEESEREMONIA
  • 11-16.00 VEITSIKLINIKKA.
  • La 4.8. kello 11-16 TEA TASTING.