• viinikellari 654x320

Viinikellarissa tuoksuu ruoka

Tiesin, että eräässä tietyssä osoitteessa Helsingin Katajanokalla kokataan pastaa ja nautitaan italialaisia viinejä. Siispä nenä kohti tuoksuja ja mukaan makujen maailmaan.

Laskeudun alas kellariin johtavat rappuset ja jo  tuoksahtaakin nenään ihana yrttien tuoksu. Sen lähteeksi paljastuu juuri uunista nostettu pellillinen rosmariinilla maustettua foccaciaa. Nam, taisin tullaan oikeaan paikkaan. Alkamassa on Winestudion klubi-ilta viinin ja kokkauksen merkeissä.

Viini ja ruoka kuuluvat yhteen. Niitä ei voi erottaa, päätti Sari Sirén, kun hän aloitti  pari vuotta sitten viinin maistajaisten järjestämisen yhdessä Jukka Kornilowin kanssa. 

- Ensinnäkin halusin järjestää sellaisia viini-iltoja, joiden toteuttamiseen valmistaudutaan kunnolla, mutta ei suhtauduta kuitenkaan tiukkapipoisesti asiaan. Me kerromme faktoja viineistä ja sitten keskustelemme niistä ruuan yhteydessä ja jokainen saa itse kokeilla miten viinit silloin käyttäytyvät. Ja sitä paitsi ihmiset ovat jo nälissään kun tulevat tänne töiden jälkeen! Aikaisemmin olen valmistanut itse ruuat, mutta yleisön pyynnöstä kokeilemme nyt myös yhdessä kokkaamista, Sari kertoo.

Viinit ovat kuitenkin aina pääosassa ja niiden kiinnostavuuteen Sari satsaa. Joskus viinit löytyvät helpolla tavalla Alkosta tai yhteistyökumppanilta. Useimmiten niitä tilataan netin tai Sarin laajan viiniystäväpiirin kautta. 

- Kivointa on esitellä viinejä sellaisilta alueilta, joissa itse on käynyt ja jotka tuntee hyvin, mutta kuuntelemme myös yleisön toiveita. Italia esimerkiksi on kestosuosikki. 

Joskus, jos oikein hyvin sattuu, klubi-illassa saattaa vierailla viini-ihmisiä maailmalta. Näin onnekkaasti kävi mm. viime lokakuussa, kun Etelä-Afrikan viinejä oli maistattamassa myös niiden viinintekijä. 
 

Helppoa, mutta maukasta

Viinikellarin yhteydessä sijaitsevan maisteluhuoneen keittiötilat eivät anna mahdollisuuksia kovin monimutkaiseen ruuanlaittoon, joten viini-iltojen ruokatarjoilu perustuu helppouteen. Viinejä on maisteltu mm. mausteisten makkaroiden, risoton, paellan ja erilaisten tapas - palojen kanssa. Ja tänä iltana ollaan siis Italia-tunnelmissa. Luvassa on simpukkapastaa ja tomaatti-yrttipastaa sekä niiden kanssa viisi italialaista viiniä.  Niin, ja sitä foccaciaa,  joka on leivottu tv:stäkin tutun keittiögurun Sasu Laukkosen reseptillä. 

Väkeä on runsaasti paikalla. Maksimissaan näihin iltoihin mahtuu 20 nautiskelijaa, kymmenellä osallistujalla ilta toteutuu.

Ahkerimmat kurssilaiset ovat täydessä työn touhussa. Veitset tekevät selvää sipuleista ja hellan ympärillä käy kiivas keskustelu. Illan vieraileva emäntä, Interbrandsin Jaana Virkki, näyttää epätoivoiselta. Siellä ei siis puhutakaan illan menusta. Ei todellakaan, vaan siitä kuinka liesi saataisiin toimimaan! Ongelman ratkaisuun tarvitaan yksi järkevä pienten lasten äiti; kokeilkaapa onko lapsilukko päällä.

Illan järjestäjät huokaavat helpotuksesta. Olisihan se ollut noloa joutua tilaamaan pizzaa Pizza Hutista, jotta oltaisiin pysytty kuitenkin illan teemassa.

Siispä kokkaus jatkukoon. Sipulit, valkosipulit pannuille kuullottumaan.  Perään tomaattimurska toiselle pannulle ja simpukkaliemi toiselle. Noin. Jätämme kastikkeet putruttamaan liedelle ja hakeudumme illan toisen teeman eli  viinin maistelun pariin. 
 

Mistäs on nämä viinit tehty?

Pöydissä odottaa lupaavalta näyttävä lasirivistö, joihin on kaadettu roseeviini Tommasi Il Grigio Ramato, valkoviini Zenato Lugana  ja punaviinit Tommasi Bardolino sekä Sette Vigne, Orion Wines. Lämmittelyviininä on nautittu Gancia Prosecco -kuohuviiniä.

Jukka aloittaa illan "saarnan", jota on jo odotettukin. Hän kertoo alueista, joilta viinit tulevat, mistä rypäleistä ne on valmistettu,  jne. jne. Kuinka paljon kertomista viineistä riittääkään! Pöydissä seurataan tarkkaavaisesti Jukan luennointia, mutta yksinpuhelua hänen ei tarvitse harrastaa; käy ilmi että joukossa on muitakin asiaan hyvin perehtyneitä. Kommentointi elävöittää esitystä ja keskusteluakin viriää.  Osa joukosta onkin jo kantajengiä, jatkuvasti uusista viineistä kiinnostuvia. 

Toisesta päästä huonetta tulevat ruuantuoksut alkavat herätellä myös kuulijakunnan kasvavaa ruokahalua ja pian Jaana ilmoittaakin, että valmista on. 

Pasta-astiat kiertävät pöydissä. Nautitaan molempia pastoja parmesaaniraasteen ja suussa sulavan foccacian kanssa. Hartaan hiljaisuuden vallitessa maistellaan mikä viini omassa suussa parhaiten sopisi yhteen kummankin pastan kanssa. Kun suurin nälkä on tyydytetty, maltetaan taas vaihtaa mielipiteitäkin. Paras pastaviini näistä? No kyllä se taitaa olla Tommassin Bardolino. Pastaviiniksi kuin luotu. Sen pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen, hieman hapokas maku sopii hyvin erityisesti tomaattipastalle. Näin tuumailevat jotkut, jotkut pitävät suosikkinsa omana tietonaan. Täällä ei tarvitse jännittää sitä, että joutuisi julkisesti perustelemaan valintaansa. Täällä nautitaan tiedonjyvistä ja hyvistä mauista ihan omaan tahtiin.
 

Elämää viinin viemänä

Sari Sirén asui pitkään ulkomailla, missä viini oli tullut jo tutuksi. Palattuaan Suomeen hän hakeutui viinien pariin ja liittyi erilaisiin viiniseuroihin, mm. Munskänkarna -viiniyhdistykseen. Vuosien mittaan Sari hankki lisää viiniin liittyvää koulutusta ja kokemusta suorittamalla arvostetut WSET Advanced & Diploma Certificate -tutkinnot Helsingissä. Parhaillaan hän opiskelee viinitietäjien tavoitelluinta kansainvälistä tutkintoa, joka oikeuttaa Master of Wine -tittelin käyttöön. Koko maailmassa vain 298 ihmistä, joista 87 naista, voivat liittää nimensä perään nuo maagiset kirjaimet MW. Suomessa heitä on tällä hetkellä kaksi; Essi Avellan ja Tuomas Meriluoto. Ja kenties pian myös toinen suomalainen nainen liittyy tuohon viinimaailman arvostettuun yhteisöön...

- Tutkinnon suorittaminen on rankkaa työtä. Olen viettänyt viimeiset kolme kuukautta Espanjassa valmistautumalla seuraavaan tenttiini toukokuussa. Pian palaan taas takaisin ja keskityn jälleen - viiniin! 

Viinitietoa jaettavaksi asti

Vuonna 2004 Sari perusti Winestudion tarkoituksenaan tarjota erilaisia viiniin liittyviä palveluita; viinin maisteluja, tapahtumia, koulutusta, arviointia ja viinikirjoittamista.  Viinien mielenkiintoinen ja monitahoinen maailma oli nielaissut hänet täydellisesti ja viinistä oli tullut ammatti.

Viini-iltoja ja viinin maistelutilaisuuksia Sari alkoi pyörittää yhdessä Jukka Kornilowin kanssa pari vuotta sitten.  Viinin parissa tavanneet ystävykset ovat pitkäaikaisia jäseniä Munskänkarna- viiniyhdistyksessä ja toimivat mm. Koti ja Keittiö -lehden ja Vuoden Viinit -kilpailun viinituomareina. Sari myös kirjoittaa viineistä Viinilehteen. 

Jos Sarin elämä pyörii viinin ympärillä arjesta juhlaan, niin Jukan arkityö on kaukana viinifiilistelystä. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja!  Jukan rakkaussuhde viiniin alkoi nuorena miehenä, kun hän osti kaksi pulloa viiniä Stockmannin Alkosta Helsingissä, maistoi ja kiinnostui niiden taustoista. Hankittuaan ensimmäisen viinikirjansa hän luki sitä kuin satukirjaa.

- Tuntui aivan ihmeelliseltä lukea millaiset, ja miten monet, asiat vaikuttavat viinien luonteeseen ja makuun. Viini nappasi mukaansa ja pysyy aina rakkaana harrastuksena. Mutta kaikkea viinistä ei opi koskaan, eikä kaikkia viinejä voi maistaa. Terveys ja budjetti eivät kestäisi, Jukka huokaa.

Winestudio järjestää viinin maistamistilaisuuksia yrityksille ja mille tahansa pienryhmille toiveiden mukaan. Viinitilaisuuden voisi hankkia vaikkapa syntymäpäivälahjaksi viinistä kiinnostuneelle perheenjäsenelle tai kaverille, jolloin sankari säästyisi synttärien valmistelulta. 

Winestudion kuukausittain järjestettäviin viini-iltoihin ovat tervetulleita kaikki viinistä kiinnostuneet. Ei haittaa vaikka ei tietäisi viinistä muuta kuin, että se on alkoholijuomaa, sillä viini- ja ruokaelämykseen ei tarvita välttämättä teoriaa, vaan rentoa ennakkoluulottomuutta ja kiinnostusta uusia makuja kohtaan.  

Kiinnostuitko? Klikkaa itsesi osoitteeseen www.winestudio.fi. Sen kautta pääset makumatkalle viinin ja ruuan maailmaan!

Teksti ja kuvat: Sirpa Lauttamus-Ahola
 

Simpukkapasta
 • 1-2 salottisipulia
 • 2-3 valkosipulin kynttä 
 • 1 prk sinisimpukoita hienonnettuna
 • 2 dl valkoviiniä
 • pinaattitagliatellea
 • parmesaania
 • oliiviöljyä
 • suolaa, mustapippuria 
 • persiljaa

Hienonna sipulit ja kuullota oliiviöljyssä. Kaada simpukoiden liemi porisemaan sipulien kanssa. Kaada viini kattilaan ,m ei suuhun. Anna kiehua jonkin aikaa kasaan ja lisää simpukat, suolaa ja mustapippuria sekä persiljaa.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Sekoita kastike pastan joukkoon, koristele persiljalla ja tarjoile.


Tomaatti-yrttipasta
 • 1 prk tomaattimurskaa
 • 1 (pieni) prk/puolet tuubista tomaattipyreetä
 • oliiviöljyä
 • tuoretta basilikaa, meiramia ja oreganoa
 • 2-3 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
 • 1 dl kermaa
 • 1 tl sokeria
 • suolaa, mustapippuria
 • vaaleaa pastaa
 • parmesaania

Kuullota silputtuja valkosipulinkynsiä öljyssä, lisää tomaattimurska ja pyree sekä pilkotut yrtit ja anna porista. Lisää kerma ja kuumenna. Silppua päälle vielä basilikaa ja tarjoa parmesaanin kanssa.


Sasun foccacia
 • 5 dl vettä
 • 1/2 pkt tuorehiivaa
 • 3 rkl suolaa
 • 0,5 rkl sokeria
 • 3 rkl pilkottua rosmariinia
 • 1,5 dl hyvää oliiviöljyä

Sekoita nämä ainekset edellisenä iltana ja anna "marinoitua" yön yli kelmun alla.

Lisää vehnäjauhoja niin kauan kunnes taikina on venyvää, mutta ei kovaa, noin 1/2 litraa. 

Levitä vuoan/pellin pohjalle reilusti oliiviöljyä ja kaada taikina päälle. Ripota hieman öljyä myös takinan päälle ja taputtele taikina tasaiseksi. 

Nostata pyyhkeen/kelmun alla kaksinkertaiseksi noin 35 minuuttia ja paista 200-asteisessa uuniisa kiertoilmalla noin 32 minuuttia paksuudesta riippuen. Uunipellillä 20 minuuttia saattaa olla riittävä. Tarkoitus on saada aikaan leipä, joka on päältä rapea, mutta erittäin pehmeä sisältä.

Nosta leipä paistoastiasta ritilälle tai toiselle pellille jäähtymään. Kääntele sitä pari kertaa 10 minuutin välein, jotta rapeus säilyy tarjoamiseen saakka.