• trivento maisema 1 654px

Kolmen tuulen viinilähettiläs

Francisco Bragoni sai vajaa vuosi sitten tärkeän tehtävän. Tehtävän, jonka suorittamisesta hän nauttii täysin palkein ja johon hän antautuu suurella sydämellä. Argentiinalaisten Trivento – viinien ja Argentiinan tunnetuksi tekeminen on nuorukaisen unelma-ammatti.

Mendozan viinitarhojen yli puhaltaa eri vuodenaikoina kolme tuulta; Polar, Zonda ja Sudestada - Trivento.  Tuulien mukaan nimetty Trivento Bodegas y Viñedos on puolestaan vuonna 1996 perustettu argentiinalainen viinitalo, joka kuuluu suureen ja maineikkaaseen Concha y Toro – viiniryhmittymään. Viinitalolla on tarhoja yli 1300 hehtaaria ja sen vuosituotanto on noin 30 miljoonaa pulloa. Trivento on Argentiinan toiseksi suurin viininviejä, viinejä myydään yli sadassa maassa ympäri maailman. Meillä Suomessa Triventon viinejä on myynnissä useita sekä Alkossa että ravintoloissa.

Auringon ja viinin maa
Mitä tulee mieleen nimestä Argentiina? Maradona ja Messi - kiljaisevat jalkapallon ystävät. Evita Perón – toteavat historiaan perehtyneet ja musikaalien ystävät. Tango – lausahtavat tanssin taitajat kohtalokkaasti. Pampas, empanadas, asado, viini, Malbec – luettelevat ruokaan ja viiniin hurahtaneet.

”Argentiina on kaikkea tuota ja vielä enemmän. Argentiina on perinteitä, historiaa, ystävällisiä ihmisiä, upeita maisemia, rentoa elämää, vuoristossa vaeltamista”, hehkuttaa Triventon ”wine educator”, viinikouluttaja Francisco Bragoni.

Kuvitelkaa siis mielessänne maa, jossa pohjoista hallitsevat trooppiset viidakkoseudut, etelässä levittäytyy jäätikköalue pingviineineen, idässä vehreät laidunmaat, pampakset, ruokkivat maan kuuluisaa lihakarjaa ja lännessä Andien huikeiden huippujen suojassa levittäytyvät viinitarhat tuottavat runsaan ja monipuolisen viinisadon. La tierra del sol y del vino - auringon ja viinin maa - tarjoaa vierailijalle huikeita elämyksiä etelästä pohjoiseen ja lännestä itään..

Viini on tänä päivänä yksi Argentiinan tärkeimpiä vetonauloja. Turistit matkustavat Argentiinaan yhä useammin maan viini- ja ruokakulttuurin hyvän maineen houkuttelemina. Argentiina on maailman viidenneksi suurin viinintuottajamaa ja rypäleistä Malbec sen itseoikeutettu valtias. Mendozan maakunta, yksi maan kuudesta viininviljelyalueesta, on niistä tärkein, sillä se tuottaa 70 prosenttia koko maan viinintuotannosta.

Euroopasta tuoduista lajikkeista Malbec on parhaiten kotiutunut juuri Andien juurella sijaitsevaan Mendozaan, jonka niukka maaperä, viileät yöt ja aurinkoiset päivät sekä alhainen kosteus ovat viiniköynnökselle otollisia tekijöitä. Malbec tuottaa Argentiinan nimikkoviiniä, joka on väriltään tummanpuhuvaa, maultaan tummien marjojen mehevöittämää, täyteläistä ja suuntuntumaltaan pehmeää.

Argentiinalaiset rakastavat myös itse viiniä ja nauttivat sitä lähes samaa tahtia kuin ranskalaiset ja italialaiset – siis kymmeniä litroja per henkilö vuosittain. Mutta maan viinintuotannosta riittää onneksi myös iloa muulle maailmalle. Me suomalaisetkin nautimme argentiinalaisia viinejä viime vuonna yli kolme miljoonaa litraa. Tosin se on vielä vain neljäsosa chileläisten viinien kulutuksesta maassamme, mutta chileläisethän vievätkin maailmalle lähes kaiken valmistamansa viinin.

Argentiinalaista viiniä on muualla maailmassa nautittu suuressa mitassa vasta noin 15 vuoden ajan.  Argentiinalaiset viinit olivat omien rajojen ulkopuolella lähes tuntemattomia aina 1990-luvulla tapahtuneen suuren viinivallankumoukseen saakka, jolloin laatuun alettiin kiinnittää enemmän huomiota ja vientiä alettiin kehittää. Maan talous oli alkanut vähitellen elpyä tuohon aikaan, mikä houkutteli viiniteollisuuteen myös ulkomaisia sijoittajia ja konsultteja. Tänä päivänä monien viinitalojen omistus on joko kokonaan tai osittain ulkomaisissa käsissä.

Tavoiteltu ala
Viennin ja viini- ja ruokaturismin myötä viinibisneksessä alkoi syntyä myös uudenlaisia tehtäviä.  Tänä päivänä työpaikka viinimaailmassa on monen argentiinalaisen nuoren unelma.
Francisco Bragoni on yksi unelma-ammattiinsa päässeistä.  Hänen työnsä viinitalon viinikouluttajana tiiviissä yhteistyössä talon markkinointi- ja myyntitiimin sekä viinintekijöiden kanssa on monipuolista viinin ja ruuan, sekä Argentiinan kokonaisvaltaista markkinointia.

”Olen aina pitänyt ruuanlaitosta – ja syömisestä tietysti, joten tiesin että siltä saralta saattaisi löytyä myös ammatti. Kouluttauduin ensi kokiksi kotikaupungissani Mendozassa Arrayanes Institute – nimisessä koulussa. Myöhemmin opiskelin siellä myös sommelierin ammatin ja työskenneltyäni jonkin aikaa eräässä viinitalossa Uco Valleyssa, sain myös mahdollisuuden opettaa viinitietoutta muille entisessä koulussani.”

Kokki-viinimestarikoulutus on hyvä pohja jakaa tietoa viinistä ja ruuan sekä viinin yhdistämisestä. Se oli luultavasti yksi syy, että Francisco valittiin Triventon viinikouluttajan ja viinilähettilään tehtävään. Mutta suurempi painoarvo lienee ollut hänen intohimoisella asennoitumisella ruokaan ja viiniin. Puhumattakaan siitä sielun palosta, jolla hän puhuu omasta maastaan ja rakkaasta Mendozastaan.

”Valintaprosessi oli tiukka. Kävin läpi neljä haastattelua ja jouduin antamaan näyttöjä koko johtoryhmälle. Kolmen kuukauden piinallisen odotuksen jälkeen minulle ilmoitettiin, että olin valittu tehtävään,” vasta 24-vuotias Francisco kertoo iloisesti.

Francisco ei välttämättä ole vielä ammatissa, jota haluaisi tehdä loppuelämänsä, mutta hän on hyvin sisäistänyt ajatuksen, että jokainen työtehtävä kasvattaa tekijäänsä sekä ihmisenä että vie ammatillisesti eteenpäin.

”Rakastan työtäni. Nautin kanssakäymisestä erilaisten ihmisten kanssa ja sitähän minun työni juuri on; tiedon jakamista talomme toinen toistaan hienommista viineistä ja Argentiinasta, joka on viimeisten 15 vuoden aikana kaiken aikaa parantanut asemaansa viinimaailmassa. Iloitsen suuresti siitä, että saan maistattaa viinejämme myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Kertoa niiden valmistamisesta ja siitä työstä, jota teemme jatkuvasti laadun kehittämiseksi.”

Siirtolaisten tuliainen uuteen maailmaan
Viininviljelyn toivat Argentiinaan eurooppalaiset siirtolaiset. Kolonialismin aikaan viiniä viljelivät ensin Espanjan katolisen kirkon papit, jotka tarvitsivat viiniä pyhiin toimituksiinsa. Myöhemmin, 1800-luvun puolivälistä alkaen ja 1900-luvun alkuvuosina, maa, ja erityisesti Mendozan alue, houkutteli etupäässä italialaisia ja espanjalaisia siirtolaisia, jotka olivat tottuneet nauttimaan viiniä ruokansa kanssa ja olivat valmistaneet sitä omilla takapihoillaan.

Heidän mukanaan Argentiinaan tuli monia viininvalmistus- taidon osaajia. Alkuasukasintiaanien kehittämän kastelujärjestelmän ja ilmastollisten olosuhteiden ansiosta tarjolla oli otollinen maaperä viinin viljelylle.
Jos kysyt tänä päivänä lähes keneltä tahansa viinibisneksessä työskentelevältä mistä hänen esi-isänsä ovat kotoisin, saat vastaukseksi luultavasti; Italiasta, Espanjasta, Ranskasta, Saksasta… (Kuva:www.argentinawinetourism.com)

Perhe, ystävät ja elämänilo
Vanhan maailman perhesidonnaisuus on juurtunut siirtolaisten mukana myös uuteen kotimaahan. Argentiinalaiset ovat hyvin yhteisöllisiä. Perhe ja ystävät ovat tärkeitä.

Francisco on syntyperäinen mendozalainen ja hänenkin esi-isänsä ovat eurooppalaisia; isän suku Italiasta, äidin Espanjasta. Francisco asuu vielä vanhempiensa luona ja nauttii työnsä ohella huolettomasta nuoren miehen elämästä tyttöystävänsä ja kavereidensa kanssa hengaillen.

Argentiinalaiset todella tuntuvat osaavan nauttia elämästä tässä ja nyt. Kiireettömyys näkyy mendozalaisessa katukuvassakin.  Argentiinalaisilla on nimittäin yksi silmiin pistävä tapa, johon ei voi olla siellä törmäämättä; se on mate! Mate- kuppi pilleineen kuuluu niin bussikuskin kuin nurmikolla loikoilevan kaveriporukan varusteisiin. Tätä ilmiötä täytyy oikein ihmetellä Franciscon kanssa.

”Mate on meille rituaali, joka liittyy myös yhdessä olemiseen ja rentoutumiseen. Matea nautitaan perheen kanssa yhteisten aterioiden jälkeen. Se jaetaan ystävien kesken. Se on tapa, josta emme edes yritä päästä eroon. Sitä paitsi mate, joka on siis yrttiteetä, on myös virkistävää”, selittää Francisco ruskeat silmät nauraen.

Jos sinulle siis tarjotaan matea Argentiinassa, se on ystävyyden osoitus, josta on epäkohteliasta kieltäytyä. Suositun juoman makuun tottuminen tosin saattaa ottaa oman aikansa.

Kiinteitä perhesiteitä ja ystävyyttä ylläpidetään yhteisten ruokahetkien myötä aina kun se on mahdollista, perheen kanssa vähintäänkin sunnuntailounailla. Ja pöydässä on aina tarjolla viiniä.
Viini ja ruoka käyvät käsi kädessä Argentiinassa. Viini- ja ruokakulttuuri ovat kehittyneet rinta rinnan ja turistit saavat nauttia siitä oman osansa. Jokainen joka on vieraillut maassa, on väistämättä päässyt osalliseksi argentiinalaisista lihaorgioista; asado on argentiinalaisille sama kuin barbeque australialaisille.

”Asado on perinne ja tapa, kuten mate. Molempia esittelemme mielellämme vieraille viiniemme ohella, Francisco vahvistaa. Itse hän kertoo rakastavansa kuitenkin yli kaiken oman äidin valmistamaa liharuokaa, nimeltä Milanesas; leivitetty ohut leike paistetaan ja tarjotaan paistettujen perunoiden ja kananmunan kanssa.

Jokaisen perheen takapihan varustuksiin kuuluu siis jonkinlainen grilli, sillä asado tarkoittaa puolta kiloa lihaa ja makkaroita per henkilö ulkona avotulella grillattuna. Tarjolla on erilaisia lampaan, naudan, vuohen ja siipikarjan ruhonosia, verimakkaraa ja chorizoa. Ja milläpä muulla tällaista lihamäärää kyyditettäisiin kuin mehevällä punaviinillä.

Empanadas on toinen kulinaarinen must; uunista suoraan pöytään tulevat lihatäyteiset pikkupiirakat nautitaan raikkaan hedelmäisen valkoviinin tai roseeviinin kanssa alkupaloiksi. Myös tätä herkkua varten rakennettu uuni löytyy monen perheen takapihalta.

Maailmaa valloittamassa
Vajaan vuoden nykyistä tehtäväänsä hoitanut Francisco on päässyt jo toteuttamaan viinilähettilään tehtäviä myös ulkomailla. Viime syksynä Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibian saarille suuntautunut kiertue antoi laajemman kuvan siitä, mitä kaikkea viinivalistajan työhön voi kuulua.

Pari viikkoa sitten Francisco kävi ensimmäisen kerran Euroopassa maistattamassa Triventon viinejä ja kertomassa kotimaastaan mm. norjalaisille ja virolaisille ja teki myös pikavisiitin Suomeen.

”Oli todella mukava nähdä miten suurta mielenkiintoa tapaamani ihmiset osoittivat maani viinejä kohtaan. Eivätkä he olleet kiinnostuneet pelkästään viineistä ja siihen liittyvistä asioista, vaan koko Argentiinasta, historiasta, luonnosta, joista mielelläni kerron aina kun siihen on mahdollisuus.”

Nyt täytyy tietysti tiedustella vielä viinikouluttajan omia viinimieltymyksiä ja tangon taitoja, sillä tangoesitys kuuluu kiinteästi mm. Triventon vieraskestitykseen, joskaa ei ehkä ihan viinikouluttajan perusvaatimuksiin.

”Punaviiniä yksin ollessa, se on ehdottomasti lempivärini. Valkoviini on sosiaalinen viini, sitä nautin seurassa”.  Niin yksinkertaista se on, kunhan viini vain on argentiinalaista.

”Tango…se on niin vaikea tanssi, enkä ole vielä alkanut harjoitella”, Francisco toteaa hieman hämillään. Mutta tuo ”vielä” antaa lupauksen että ehkä joskus tulevaisuudessa näemme nuoren miehen myös taipuvan tangoon ja ehkäpä täällä Suomessa.

”Valitettavasti en ehtinyt tavata Suomessa kollegoita, mutta siinä onkin hyvä syy tulla takaisin jonain päivänä,” Francisco sanoo ja toivottaa kaikki sydämellisesti tervetulleeksi Argentiinaan.

www.triventowines.com

Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola  |  Kuvat: Tesi Vasarainen ja Leena Åkerberg