Portviinin nauttimisesta

Portviinin nauttimisesta

Claret is the liquor for boys; port for men; but he who aspires to be a hero must drink brandy.” Samuel Johnson (1709-1784)

Portviinin suosio on ilmiselvästi kasvussa. Lieneekö syynä nykyihmisen loputon uusien nautintojen etsiminen vai nostalgia? Portviini kun liitetään mielikuvissa edelleen herrasväen eleganttiin seurustelukulttuuriin, jossa makeaa ja tulista juomaa nautittiin illallisen päätteeksi mm. muhkeiden sikarien seurana. Portviini onkin hyötynyt sikarikulttuurin elpymisestä etenkin nuorten miesten keskuudessa. Ja naisethan ovat aina antaneet arvoa pienelle makealle lasilliselle. Meille suomalaisille tulinen portviini sopii talviseksi lämmittelyjuomaksi mitä oivallisimmin.

Siispä nautitaan lasillinen portviiniä talvi-illan lämmikkeeksi, kahvin aveciksi ja perinteisesti hyvän sikarin seuraksi herroille – ja rouville. Nykyaikana kun naisia ei ohjata eri huoneeseen illallisen päätyttyä ja moni heistä saattaa sytyttää sikarin siinä missä mieskin. Kukkaron mukaan sikarin seuraksi valitaan vuosikertaa tai LBV:tä, sillä parasta sen pitää olla juhlahetkellä.

Ruokapöydässä juusto on ehkä portviinin klassisin kumppani; sinihomejuustot stilton, roquefort, gorgonzola, kypsä cheddar tai ikääntynyt gouda. Se on hyvä valinta, varsinkin jos tarjolla on monia eri juustoja. Vuosikertaportviinille valitaan usein stiltonia tai cheddaria makean chutneyn tai kuivattujen hedelmien kanssa. Helsingissä (edesmenneen) Hotel Inter-Continentalin joululounaalla oli vielä 80-luvulla tarjolla stiltonia ja portviiniä perinteiseen tapaan eli portviiniä oli kaadettu stilton -sylinteriin koverrettuun kuoppaan.

Joulu onkin erityisen otollista portviiniaikaa. Makeat kakut ja leivonnaiset sekä jälkiruuat ja suklaa ovat oivallisia portviinin seuralaisia. Ja mikäpä olisi mieluisampi joululahja portviinin ystävälle kuin esimerkiksi pullo hyvää Graham’s Late Bottled Vintage – portviiniä. Viinin hinta on kohtuullinen ja sen voi huoletta avata vaikka oitis joulupöydässä, koska viini on heti valmista nautittavaksi – ilman dekantointia.

Ystävänpäivänä helmikuussa ilahdutat lemmittyäsi suklaarasian lisäksi pullollisella Graham’s Late Bottled Vintage – portviiniä, sillä tumma suklaa ja portviini, kuten Sinä ja lemmittysi, on taivaassa solmittu liitto.

Lasillinen kuivaa valkoista portviiniä maistuuaperitiivina tai lasillinen tawnya vaikkapa pähkinöiden ja manteleiden kera aterian jälkeendigestiivinä eikä muuta jälkiruokaa silloin ei edes tarvita.
Kesällä valkoista portviiniä tarjotaan usein tonicilla pidennettynä raikkaana long drinkkinä sitruunan viipaleen kera.
Punaisesta portviinistä (ruby) syntyy myös makoisia jälkiruokadrinkkejä. Kokeile vaikka Porto Flip – juomasekoitusta; 2 cl konjakkia tai brandya, 4 cl ruby-portviiniä, 1 tuore keltuainen, raastettua muskottia. Sekoita ainekset jäiden kanssa mikserissä (sähköravistin) ja siivilöi jalalliseen lasiin. Raasta päälle muskottipähkinää.
Rock-versio syntyy pelkästä rubysta ja konjakista half & half aromilasista tarjottuna. Yksi jääpala tai ei yhtään, maun mukaan.

Säilytä oikein

Jos omistat vuosikertaportviinejä, colheitoja ja/tai vanhoja tawnyja, olet melko varmasti viininharrastaja, jolla on myös viinikellari. Näiden portviinien varastoiminen vaatii pimeän tilan, sopivan ilman kosteuden (70 – 80 prosenttia) ja tasaisen lämpötilan (12 – 15 astetta). Pullot tulee säilyttää kyljellään, jotta korkki pysyy kosteana. Joissakin pulloissa on valkoinen merkki, joka osoittaa missä asennossa pullo täytyy säilyttää. Merkki osoittaa aina ylöspäin. Muutoin portviinejä voi huoletta säilyttää huoneen lämmössä ennen tarjoilua, valkoista lukuun ottamatta, ja ostaa vaikka vasta edellisenä päivänä. Ne ovat valmiita nautittaviksi heti kun pullo on avattu.

Portviinit säilyvät kuitenkin huonosti avattuina. Se kannattaa ottaa aina huomioon. Dekantoidut portviinit antavat parhaan nautinnon, kun ne nautitaan saman tien. Portviiniasiantuntija Jukka Sinivirran kokemukseen perustuen peruspunaiset ja kellanruskeat portviinit sekä 10-vuotias tawny säilyvät avattuna noin viikon. Nuori LBV ja vuosikertaportviini 2-3 vuorokautta ja ikääntyneet toverinsa säilyvät vain vuorokauden. 20- ja 30-vuotiaat tawnyt 1-2 vuorokautta. Valkoinen on myös syytä juoda parin vuorokauden sisällä ja säilyttää jääkaapissa.

Tarjoile oikein

Kaikki pullokypsytetyt portviinit (vuosikerta, crusted port, pullossa kypsynyt LBV) on dekantoitava ennen tarjoilua.
Valkoinen portviini tarjotaan jäähdytettynä, makeat 5-6 ja kuivemmat 8-10 asteisina. Muut portviinit tarjoillaan 17-20 asteen lämpötilassa.

Sopivin lasi on kirkas, tulppaanin muotoinen, isohko lasi, jolloin portviinin aromit pääsevät oikeuksiinsa. Tulppaanimallinen lasi nimittäin kerää aromit lasissa suoraan nenään ja jättää alkoholin vaikutuksen pienemmäksi. Ideaalisin lasi olisi portugalilaisen mestariarkkitehti Álvaro Sizan portviini -instituutille suunnittelema, 17 cm korkea portviinilasi, jossa on täydellinen tulppaaninmuotoinen pesä, kulmikas jalka, ja pienenä erikoisuutena sen jalassa on painauma sormea varten, jotta tottumattomampikin nautiskelija osaisi pitää sitä oikeaoppisesti kädessään. Laseja sai Suomesta vielä pari vuotta sitten, mutta nyt niitä ei valitettavasti enää kukaan tuo maahan.

Valitse siis lasiksi vaikkapa valkoviinilasi, jälkiruokaviinilasit ovat yleensä liian pieniä. Todellinen portviinin ystävä saattaisi satsata itävaltalaisen lasinvalmistajan Riedelin laseihin, sen hieman hinnakkaasta Sommeliers-sarjasta löytyy kaksi vaihtoehtoa (ovh 70 euroa/kpl); toinen on tarkoitettu vuosikertaportviinille ja toinen tawny portille. Jälkimmäisestä Riedel suosittaa tarjottavaksi myös LBV:ta ja colheitoja. Hieman edullisemmassa Vinum-sarjassa on myös portviinilasi (ovh 23 euros/kpl) vuosikertaportille ja tawnylle. Saksalaisen Schott Zwieselin Diva- lasimallistosta löytyy myös portviinilasi.