Portviini tyypit

Portviini tyypit

Portviinien maailma on runsas. Ei ole vain yhtä ja samaa portviiniä, vaan portviinin väkevöinnin ja sekoittamisen jälkeinen elämä määrää portviinityypin synnyn. Tähän vaikuttavat mm. se kuinka kauan viiniä on kypsytetty tynnyrissä ennen pullottamista ja onko se sekoitus useammista viinieristä vai vain yhden vuoden, ja ehkäpä yhden tilan, viinisadosta. Portviinit jaetaan värinsä mukaan kolmeen päätyyppiin; tummanpunaiset portviinit, kellanruskeat portviinit ja valkoiset portviinit.

Tummanpunaiset portviinit – Ruby Style

Nämä portviinit viipyvät tynnyrissä melko vähän aikaa, jolloin niiden punainen väri ja tuore hedelmäisyys säilyvät.

Ruby

Kypsyy tynnyrissä 2-6 vuotta. Tummanpunainen ja hedelmäinen ruby on yleisin ja edullisin portviinityyppi ja jokaisen portviinitalon perusviini, jossa viinintekijä yleensä haluaa säilyttää talolle ominaisen tyylin vuodesta toiseen. Ruby on sekoitettu useista eri vuosikerroista ja se suodatetaan ennen pullotusta.

Reserve

Kypsyy tynnyrissä 3-6 vuotta. Tavallista rubya täyteläisempää ja tanniinisempaa, joskin hyvin hedelmäistä. Suodatetaan ennen pullotusta.

Late Bottled Vintage LBV

Kypsytetään 4-6 vuotta tynnyrissä. Tämä portviinityyppi syntyi vasta melko myöhään, 1950-luvulla. Siitä haluttiin nimenomaan tehdä kuluttajaystävällistä, vuosikertaportviinin tyyppistä portia. Tänä päivänä monet portviinin ystävät pitävät LBV:tä hinta-laatusuhteeltaan parhaana portviininä. Jos olet siis malttamaton nautiskelija etkä malta odottaa vuosikertaportviiniesi kypsymistä tai halua tuhlata hyvän portviinin ostamiseen maltaita, L BV on Sinun Portviinisi. Kuten portviinit, se on myös valmistettu vain yhden vuoden sadosta eli vuosikertaa sekin, mutta pidempään tynnyrissä kypsytettyä. LBV:tä ei tarvitse dekantoida, koska se on suodatettu ennen pullotusta. Huom! Jotkut tuottajat valmistavat myös pullossa kypsytettyä LBV:tä, jonka erottaa pullossa etiketin merkinnästä ”bottle matured”. Joskus etiketissä saattaa olla myös merkintä ”unfileterd”. Tämä viini kehittyy vielä pullossa.

Vintage

Vintage eli vuosikertaportviini kypsyy tynnyrissä vain 2-3 vuotta ja sen jälkeen pullossa 10- 30 vuotta, ja jopa sitä pidempään. Vuosikertaportviiniä valmistetaan vain parhaina satovuosina ja sitä pidetään portviinien kuninkaana. Vuosikertaportviinien rypäleet saava kypsyä pitkään, jotta niiden hedelmä saataisiin vangittua maksimaalisesti viiniin.

Rypälelajikkeista tärkein on Touriga Nacional, jonka lisäksi käytetään myös muita lajikkeita. Vuosikertaportviinin valmistukseen tarvitaan hyväksyntä Portviini-instituutilta (IVP). Kun IVP on hyväksynyt näytteen, vuosikerta voidaan ”julkistaa”. Vuosikertaportviini pullotetaan suodattamatta ja se tulee aina dekantoida ennen tarjoilua. Pullo on nostettava pystyasentoon jo muutama päivä ennen pullon avaamista, jotta sakka laskeutuisi pullon pohjalle.

Kellanruskeat portviinit – Tawny style

Tämän tyypin portviinit kypsyvät tynnyrissä pitkään ja ne ovat sekoituksia portviineistä, jotka kypsyvät tynnyreissä tai sammioissa hyvinkin eripituisia aikoja. Pitkä tynnyrikypsytys vaikuttaa viinien vääriin joka muuttuu ajan myötä kellanruskean eri sävyiksi ja viinissä voi aistia kuivattujen hedelmien ja tammen antamia aromeja. Parhaimmillaan näissä portviineissä tuore hedelmäisyys muuttuu moniulotteiseksi, pähkinäiseksi ja pitkäksi.

Tawny

Kypsytetään tynnyrissä 2-6 vuotta. Väri vaihtelee punaruskeasta kullanruskeaan ja se on myös edelleen hyvin hedelmäistä, mutta jo hieman Ei parane enää pullossa, vaan on heti nautittavissa.

Tawny Reserve

Sekoitettavia viinieriä kypsytetään tynnyrissä vähintään 7 vuotta. Tavallista tawnya nuorempi portviinityyppi. Viini on raikasta ja tuoretta. Suodatetaan ennen pullotusta ja on valmista nautittavaksi heti.

10, 20, 30 ja 40 Year Old Tawny

Kypsytetään tynnyrissä 7-80 vuotta. Portviinin vannoutuneet ystävät pitävät näitä portviinejä suuressa arvossa. Näiden viinien tuoksussa ja maussa on jo monisyistä ulottuvuutta ja ne viipyvät pitkään suussa. Eivät parane enää pullossa, mutta säilyvät pullossa jopa vuosia.

Colheita

Kypsytetään tynnyrissä vähintään 7 vuotta. Vanhojen tawnyjen tyyppinen portviini, jossa on käytetty saman vuosikerran viinejä ja vuosikerta ilmoitetaan etiketissä. Ei parane enää pullossa, mutta voi säilyttää pullossa jopa vuosia.

Valkoiset portviinit – White Port

Kaikki portviini ei siis olekaan punaista tai ruskeaa, vaan myös valkoista. Valkoinen portviini on pitkän tynnyrikypsytyksen vuoksi väriltään joskus jopa kellertävän ruskeaa, mutta valmistettu siis aina valkoisista paikallisista rypäleistä.

White Port

Kypsytetään tynnyrissä 2-20 vuotta. Makeuden voi tarkistaa etikettimerkinnästä; lagrima on makeinta, melko makeaa ovat myös sweet tai doce, puolikuivaa dry tai seco ja melko kuivaa, mutta makeaa kuitenkin, extra dry ja ultra seco kuiva. Valkoinen portviini ei parane pullossa, mutta säilyy siinä pitempääkin.

Light Dry White

Kypsytetään tynnyrissä 2 vuotta. Light Dry White on portviinituottajien myönnytys nykyajan keveysbuumille. Siinä on alkoholia vain 16,5 tilavuusprosenttia, väri hyvin vaalea ja maku kuiva. Tämä portviini on parasta nautittavaksi heti pullotuksen jälkeen.

Muita portviinityyppejä
Crusted Port tai Crusting Port

Portviini, joka on sekoitus usean vuoden laadukkaista ruby- portviineistä ja pullotetaan suodattamatta 3-4 -vuotiaana. Viini kehittyy pullossa ja sitä voidaan säilyttää pitkähköjäkin aikoja. Viinin maut voimistuvat runsaan sakan ansiosta. Crust eli sakka täytyy poistaa ennen tarjoilua dekantoimalla vuosikertaportviinien tapaan. Tämäkin on yksi portviinin ystävien vaihtoehto vuosikertaporteille.

Single Quinta Vintage

Tämä on yhden tilan sadosta tuotettua portviiniä. Sitä valmistetaan usein niinä, hyvinä vuosina, joita ei ole valittu vuosikertaportviinin valmistusvuosiksi eli ne ovat tilan kakkosviinejä. Ne eivät ole sekoituksia eri vuosikerroista vaan vintagea nekin ja kypsyvät myös pullossa. Dekantoidaan sakan poistamiseksi ennen tarjoilua.

Garrafeira

Hyvin harvinainen portviinityyppi, jota kypsytetään ensin tynnyreissä 3-7 vuotta ja siirretään sen jälkeen suodattamatta 10 litran koripulloihin. Ennen lopullista pullotusta viini dekantoidaan sakan poistamiseksi.