Portviini talot

Portviini talot

Ensimmäiset, vielä nykyäänkin toimivat portviinitalot Douro-joen suulla sijaitsevaan Porton kaupunkiin syntyivät jo 1600-luvulla. Alusta pitäen kaupungissa toimi englantilaisten lisäksi myös hollantilaisia ja saksalaisia – sekä luonnollisesti portugalilaisia taloja, mutta englantilaiset ja skotlantilaiset portviinitalot hallitsivat portviinin kauppaa lähes koko 1700-luvun.

Portviinitaloilla ei alkuun ollut lainkaan omia viljelmiä, vaan valmis viini ostettiin paikallisilta viljelijöiltä, kuljetettiin vuonna 1255 perustettuun Vila Nova de Gaian kaupungin varastoihin kypsymään ja sekoitettiin lopulta talon tyylin mukaiseksi portviiniksi. Näin tapahtuu tänäkin päivänä, sillä erotuksella, että monilla portviinitaloilla on nykyisin myös omia tarhoja ja ne valmistavat itse viininsä. Nykyisin myös Douron viinialueen yksittäiset tilat voivat itse valmistaa, varastoida ja pullottaa sekä viedä portviiniä omaan lukuunsa. Koska portviini on lähes aina sekoitus eri-ikäisiä viinejä, viinitalon tärkein ja arvostetuin ammattilainen oli, ja on edelleen, sekoittaja. Hänen ammattitaitonsa – ja nenänsä ovat korvaamaton yhdistelmä portviinin synnyssä. Hän maistaa jokaisen viinierän, kun se saapuu varastoon ja määrittelee analyysien perustella mihin portviinityyppiin kukin erä käytetään.

Tänä päivänä tilanne on mielenkiintoinen. Vuosien mittaan monet talot ovat yhdistyneet joko avioliittojen kautta tai isot kahmaisseet pienempiä omistukseensa. Vanhat tuotemerkit ovat kuitenkin säilyneet, vaikka omistajat ovat vaihtuneet. Monet taloista ovat edelleen perheyhtiöitä, jotka elävät samantapaista sisäänlämpiävää elämäänsä kuin 1700-luvun esi-isänsä. Suuret kansainväliset yhtiöt tulivat pelastamaan ahdingossa olevia portviinitaloja, mm. juomajätti Allied Domecq on mukana portviinibisneksessä; se sai espanjalaisen sherrytalo Harvey’sin oston yhteydessä haltuunsa myös 1815 perustetun Cockburnin portviinitalon.

W. & J. GRAHAM’S -vuosikertataituri

Yksi arvostetuimmista vuosikertaportviinien tuottajista on W. & J. Graham’s, joka kuuluu nykyisin Symingtonin perheen omistamaan konserniin. Muut yhtiön portviinitalot ovat Warre’s, Dow’s, Smith Woodhouse ja Quinta do Vesúvio ja Dow’s. Warre’s on vanhin englantilainen portviinitalo, se perustettiin jo vuonna 1670 ja tänä päivänä Symington Group on ainoa brittilähtöinen, edelleen perheen omistuksessa oleva portviinitalo Portugalissa. Se on myös tuotantomääriltään ja myynniltään suurin portviiniryhmittymä. Tästä Graham’sin kotisivuille…
ja Interbrandsin portviinisivulle…