Muut kuohuviinit

Muut kuohuviinit

Muiden kuohuviinien valmistus

Muiden kuohuviinien valmistuksessa käytetään neljää eri menetelmää. Laadukkaimpien kuohuviinien valmistuksessa suositaan perinteistä pullokäymismenetelmää. Tällöin etiketissä saattaa lukea méthode traditionelle tai méthode classique. Méthode champenoise –merkintää ei kuohuviinissä saa käyttää.

Toinen kuohuviinien valmistustapa on charmat –menetelmä, keksijänsä, ranskalaisen Eugène Charmat’n mukaan. Viini käy toisen käymisensä suljetussa painetankissa, minkä vuoksi menetelmää kutsutaan myös nimellä cuve close (suljettu tankki). Tankkikäymisellä valmistetut kuohuviinit ovat usein hedelmäisempiä kuin perinteisellä menetelmällä valmistetut. Monet valmistajat, mm. Gancia, valitsevatkin tämän menetelmän juuri sen vuoksi, että haluavat tarjota kuluttajille avoimen hedelmäisiä ja suuntuntumaltaan miellyttäviä viinejä.

Kolmas menetelmä on pullokäymisen ja tankkikäymisen yhdistelmä eli siirtomenetelmä, jolloin viinit käyvät toisen käymisen pullossa, mutta siirretään tankkeihin viimeistelyvaihetta varten. Halvimpien kuohuviinien valmistuksessa saatetaan käyttää injektiomenetelmää, jossa hiilidioksidi pumpataan viiniin samaan tapaan kuin virvoitusjuomia valmistettaessa. Samppanjasta poiketen kuohuviini voidaan sulkea myös muovikorkilla, jonka kanssa on oltava erityisen varovainen pulloa avattaessa.

Lopuksi kuohuviinipullot puetaan kauniisiin, juhlaviin asuihin samaan tapaan kuin samppanjapullot. Onhan niillä kaikilla tärkeä tehtävä edessään – vapauttaa valloittavat kuplansa juhlijoiden iloksi ja nautinnoksi! Aateluus velvoittaa – noblesse oblige.

Kuohuviinin valinta

Kuohuviinin valinnassa ratkaisevat juhlan luonne, vieraat ja viimekädessä kukkarosi. Kun kyseessä on isot juhlat ja vieraina monia erilaisia ihmisiä, joista osa ei ehkä ole tottunut viiniin, on varminta valita makeahko tai jopa makea kuohuviini.

Kun kutsut kotiin ystäviäsi, joiden makutottumukset tiedät, olet vapaampi valinnoissasi. Onko se sitten samppanjaa vai kuohuviiniä, kuivaa vai makeaa, on sinun valintasi. Ystäväkutsuilla pieni kuohuviinipullo jokaisen käteen pillillä varustettuna on mukavan rento ja trendikäs vaihtoehto tervetulomaljana.

Hyvä ratkaisu juhlien kuohuviinitarjoilussa on magnum-pullo (1,5 l), jossa on kaksi kertaa niin paljon viiniä kuin tavallisessa pullossa. Jälkiruokien kanssa yleensä ja hääkakun kanssa erityisesti – valitse Asti Spumante!