Nostetaan malja

Nostetaan malja

Voi hyvällä syyllä sanoa, että kuohuviini tekee juhlan. Onnittelumaljana ja tervetuliaismaljana sen asemaa on vaikea horjuttaa. Kuohuviini valitaan myös usein jo koko aterian juomaksi. Juoman kepeät kuplat ovat omiaan nostamaan ilon pintaan ja irrottamaan ihmisen arjen yläpuolelle.

Kuohuviini on yleensä valkoviiniä, joka sisältää hiilihappoa eli hiilidioksidia, joka syntyy luonnollisena sivutuotteena hiivan muuttaessa sokeria alkoholiksi käymisen yhteydessä. Kun viini käy toisen käymisen suljetussa tilassa, pullossa tai tankissa, hiilidioksidi ei pääse ulos vaan hajoaa viiniin ja jää sinne ikään kuin vangiksi ja kun pullo avataan, se ampaisee vapauteen ja tekee viinistä kuohuvaa, kuplivaa, poreilevaa, pirskahtelevaa.

Kuohuviinejä valmistetaan kaikissa viinimaissa, myös meillä Suomessa, vaikka emme viininvalmistusmaaksi lukeudukaan. Meillä kuohuviinejä syntyy marjoista sekä teollisesti että pienten tilaviiniyrittäjien tiloilla ympäri maata.

Kuohuviinien myynti Suomessa on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Merkittävää on että kasvua on tapahtunut erityisesti yli 10 euroa maksavien kuohuviinien (myös samppanjan) osalta. Keskihintaiset 7-10 euroa maksavat kuohuviinit ovat kasvaneet tasaisesti, kun taas alle 7 euroa maksavat tuotteet ovat menettäneet markkinaansa. Alamme siis arvostaa jo laatua hinnan asemesta. Ks. Kuohuviinin valinta.