Lasillinen Proseccoa

Kevät kuplien tulevi…

ON AIKA NAUTTIA LASILLINEN PROSECCOA

Kevyt ja raikas kuin keväisen tuulen hengähdys, herkkä kuin hiirenkorville puhkeava pihakoivu, lempeästi kupliva kuin ilo, joka pyrkii pintaan kun ajattelemme kesän tuloa. Pohjoisitalialainen prosecco on kevään airut ja sesongin ehdoton suosikkijuoma.

Prosecco ihastuttaa yksinkertaisuudellaan ja mutkattomuudellaan. Onpa se sitten maultaan kuivaa tai puolimakeaa, se löytää ystävänsä kuohuvana (spumante) tai kevyesti kuplivana (frizzante).  Proseccoa valmistetaan myös kuohumattomana valkoviininä, joten kuplia halajavan pitää olla tarkkana ja suunnistaa Alkossa kuohuviinihyllyille.

Prosecco on suosionsa huipulla aina, kun aurinko paistaa – missä tahansa maailmankolkassa. Niin kuin nyt meillä, kun kevät tekee tuloaan. Prosecco juodaan nuorena ja nautitaan hyvin viilennettynä (8-10 astetta).

Joillekin prosecco on arkea virkistävä lasillinen työpäivän jälkeen, toiselle iloisen, jopa juhlavan, aterian aperitiivi tai ruokajuoma. Sillä kaikilla meillä on oma juomamaailmamme, jota määrittävät makumieltymykset ja kukkaro.

Proseccoa valmistetaan Italiassa, vain Koillis-Veneton alueella Valdoppiádenen ja Coneglianon kukkuloilla Trevisosta pohjoiseen. Aikaisemmin sen rypäleestä käytettiin myös nimeä prosecco, mutta nykyisin lajiketta kutsutaan nimellä glera. Viinillä on samanlainen alueellinen nimisuoja kuin Ranskan samppanjalla, jota saa valmistaa vain Champagnen alueella. Proseccoa kutsutaankin joskus Italian samppanjaksi.

Proseccoa vai samppanjaa?

”Viinin valinta riippuu aina tilanteesta ja ihmisestä, joka sen valitsee. Ihmisten makutottumukset ja taloudelliset resurssit ovat erilaiset, kuten myös suhtautuminen viiniin”, vastaa viinikouluttaja ja viiniasiantuntija Jukka Sinivirta, Suomen kruunaamaton Samppanjakuningas.

Maistatimme Gancia Prosecco Brut – kuohuviiniä vannoutuneena samppanjamiehenä tunnetulle Jukalle ja kysyimme mitä tunteita prosecco herättää mielijuomaansa intohimoisesti suhtautuvassa samppanjamiehessä?  Ja miten hän arvioisi juuri maistattamaamme proseccoa?

Gancia Prosecco Brut on kuiva, raikkaan hapokas, kypsän päärynäinen, sitruksinen ja helposti lähestyttävä kuohuviini.  Prosecco ei sinänsä kosketa minua kovin erityisesti, koska omassa kulutuksessani olen varsin elitistinen ja minun intohimoni on samppanja, johon tuhlaan jopa kohtuuttomasti rahaa saadakseni nauttia siitä sen kaikissa muodoissa. ”

Viinikouluttajana ja konsulttina Jukka Sinivirta ei toki elä missään samppanjakuplassa, vaan antaa kaikkien kukkien kukkia toteamalla, että itse asiassa maailman kaikista kuohuviineistä vain 5-7 prosenttia on samppanjaa. Onkin siis itsestään selvää, että muiden kuohuviinien joukosta löytyy runsain mitoin erilaisiin tilanteisiin sopivia ja erilaisia ihmisiä puhuttelevia mainioita viinejä.

”Annan toki myös tavattoman suuren arvon sille, että kun itse kuljen maailmalla, minulla on mahdollisuus ruoan ja juoman kautta adaptoitua juuri sen paikan kulttuuriin, missä kulloinkin olen. Minulle esimerkiksi prosecco on aurinkoinen iltapäivä Roomassa, paikassa ja kulttuurissa, jonne lasillinen tätä raikasta ja virkistävää kuohujuomaa kuuluu kuin luonnostaan.”

Jukka tähdentää myös sitä, että ei samppanjamaailmakaan ole pelkkää luksusta, kuten usein virheellisesti ajatellaan, vaan sieltä löytyy paljon vaihtoehtoja, jotka sopivat eri tilanteisiin, ja myös erilaisille kuluttajille. Sama pätee myös muihin juomiin.

”Itse kutsun Bistro – samppanjaksi sellaisia helposti lähestyttäviä kohtuuhintaisia samppanjoita, joiden nauttimisessa itse juoma ei ole keskipisteessä, vaan tärkeämpi on itse tilanne ja seura, jossa se nautitaan. Toki monelle halvimmillaankin Alkossa noin neljänkymppiä maksava samppanjapullo on mahdottomuus, joten on suurenmoista, että kuohuviinimaailmassa on tarjolla myös hyviä 12 -14 euron vaihtoehtoja.”

Italiassa Gancia on kuohuvien pioneeri

Pelkistetyn tyylikkääseen, keilamaiseen pulloon pakattu Gancia Prosecco Brut on juuri tällainen kohtuuhintainen ja mutkaton vaihtoehto monenlaisten ruokahetkien kuohuvaksi juomaksi tai kumppaniksi iloiseen seurusteluun. Viini maksaa Alkossa 11,99 euroa (tuotenumero 585787).

Gancia on yksi Italian vanhimmista kuohuviininvalmistajista. Viiniliikkeen perusti Carlo Gancia 1850-luvulla. Opiskeltuaan kuohuviinin valmistusta Ranskan Champagnessa hän palasi Piemonteen ja aloitti viinintuotannon kotiseudullaan Canellissa.

Carlo Gancia oli modernin viininvalmistuksen pioneeri ja ensimmäisen italialaisen spumanten tekijä. Vuonna 1865 hän toi markkinoille kuohuviinin, joka valmistettiin perinteisellä samppanjamenetelmällä moscato- rypäleistä. Aktiivisen markkinoinnin ja viennin nopean kehittymisen myötä Asti Spumante singahti hetkessä maailman tietoisuuteen, ja siitä tuli nopeasti maailman toiseksi tunnetuin kuohuviini heti samppanjan jälkeen.

Nyt 150 vuotta myöhemmin ikinuori Gancia on edelleen Italian johtava kuohuviinitalo, jonka tuotannosta Gancia Asti Spumante on Suomessa ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini, ja myös vastikään DOC- luokituksen saanut Gancia Prosecco Brut kasvattaa edelleen suosiotaan kuplivien juomien ystävien keskuudessa.