Paljonko tarjottavaa

Ruokaa on hyvä varata mieluummin vähän liian paljon, kuin liian vähän. On noloa jos tarjottava loppuu kesken kaiken. Tarkkoja grammamääriä tarjottavista on mahdotonta antaa, joten on vain käytettävä tervettä maalaisjärkeä ja pitää mielessä, että miehet ja nuoret syövät yleensä enemmän kuin naiset tai vanhemmat ihmiset. Pitoammattilaiset laskevat, että vierasta varten pitäisi varata ruokaa yhteensä 300-400 g/vieras.

Apua juhlien järjestämiseen saat mm.

Juomat eivät ”happane” avaamattomissa pulloissa, joten ei huolta jos niitä jää yli. Ikävintä olisi se, että juomat loppuisivat kesken. Juomien menekki riippuu myös seurueesta. Jos tiedät, että anoppisi, miniäsi tai muu kutsuvieras juo ehdottomasti vain valkoviiniä, varaa sitäkin saman verran kuin punaviiniä. Jos tarjoat viiniä, muista myös aina varata riittävästi alkoholitonta juomista; kotikaljaa, kivennäisvettä, tavallista vettä, mehua jne.

Viiniä

Onnittelumalja 10-12 cl
Ateria/Noutopöytä
Alkuruoka 1 lasillinen 12 cl
Lämminruoka 1-2 lasillista (à 12 cl)
Jälkiruoka 1 lasillinen (8cl)
Vastaanotto (kuohuviiniä tai viiniä tarjolla) 2 lasillista ensimmäinen tunti, 1 lasi seuraavat tunnit.

Kahvipöytä

Kahvipöydässä on hyvä olla sekä suolaista että makeaa tarjottavaa. Sen seitsemää sorttia on vanha sanonta, mutta vähempikin riittää, kunhan tarjoilu ei lopu kesken.

Kahvia 2 kkp/hlö 10 25 50
Vettä 3 l 8 l 15 l
Kahvia 200 g 500g 1 kg
Valmista kahvia 20 kkp 50 kkp 100 kkp
Sokeria 250 g 500 g 1 kg
Kermaa/maitoa 2 dl 3-4 dl 8-10 dl
Täytekakku 4 8 2×8
Voileipäkakku 1-2 cm viipale/hlö
Voileipiä 3 kpl/hlö
Pullaa 1 viipale/hlö
Pikkuleipiä 1 kpl/kutakin/hlö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *